Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η κάνναβη είναι πολλά πράγματα. Αυτό που σίγουρα δεν είναι, είναι κάτι άγνωστο στον άνθρωπο.

Φυτρώνει σχεδόν παντού στον πλανήτη, παρόλα αυτά όμως, είναι το πιο αμφιλεγόμενο και δαιμονοποιημένο φυτό που υπήρξε ποτέ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μήπως η παραπληροφόρηση και η άγνοια, έχουν υπερισχύσει;

Φαίνεται πως όλοι έχουν κι από μια γνώμη για την κάνναβη. Ορισμένοι την υποστηρίζουν, πολλοί την φοβούνται και οι περισσότεροι, μάλλον δεν γνωρίζουν τίποτα ουσιαστικό για αυτήν.

Η κάνναβη όμως, είναι ένα φυτό με πολύ πλούσιο παρελθόν. Γνωρίζεις πως η σχέση του ανθρώπου με την κάνναβη, απαριθμεί ολόκληρες χιλιετηρίδες; Σίγουρα δεν το γνωρίζεις. Και είναι πολύ λογικό. Αν σκεφτείς το πως αντιμετωπίζει ο περίγυρός σου την κάνναβη, εξηγείται πολύ εύκολα η άγνοιά σου.

Ας κάνουμε λοιπόν μια ιστορική αναδρομή στο φυτό της κάνναβης, για να δούμε τι πραγματικά ισχύει και αν είναι όντως το ‘χόρτο του Διαβόλου’ τελικά.

[ultimate_heading main_heading=”Η κάνναβη στην αρχαιότητα” main_heading_color=”#161922″ main_heading_style=”font-weight:bold;” main_heading_font_size=”desktop:34px;”][/ultimate_heading][icon_timeline timeline_line_style=”dashed” time_block_bg_color=”#ffffff” time_sep_bg_color=”#2d651e”][icon_timeline_item time_title=”Αρχαία Ελλάδα” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Η κάνναβη και τα προϊόντα της, χρησιμοποιούνταν στην Αρχαία Ελλάδα, ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Οι πιο σημαντικές μαρτυρίες για την κάνναβη στην αρχαιότητα είναι οι εξής:

  • Η 1η αποδίδεται στον Ηρόδοτο, ο οποίος περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο την χρησιμοποιούσε και την απολάμβανε, το νομαδικό φύλο των Σκυθών, μεταξύ του 450 και 420 π.Χ.
  • Η 2η αποδίδεται στον Δημόκριτο, ο οποίος αναφέρει πως οι αρχαίοι Έλληνες έπιναν κάνναβη μαζί με κρασί και μύρο, για να δημιουργήσουν οράματα.
  • Στην 3η μαρτυρία, αναφέρεται από τους συγγραφείς Λουκίλιο και Πλίνιο, όπου περιγράφουν πως παρασκευάζονταν σκοινιά και υφάσματα από την κάνναβη. Στους τάφους της Βόρειας Ελλάδας μάλιστα, έχει βρεθεί σκοινί κατασκευασμένο από κάνναβη, το οποίο χρονολογείται από το 200 π.Χ.
  • Στην 4η μαρτυρία, ο γιατρός Διοσκουρίδης, είχε κατατάξει την κάνναβη στα φυτά που διαθέτουν φαρμακευτικές ιδιότητες, το 70 μ.Χ.

[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Κίνα” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Στην αρχαία Κίνα, η κάνναβη είχε εκατοντάδες διαφορετικές χρήσεις. Η χρήση της ξεκίνησε από την Κίνα και στην συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Ασία, στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Συγκεκριμένα, το 2737 π.Χ. σύμφωνα με τον κινέζικό μύθο, ο αυτοκράτορας Shen Neng ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες, που όρισε το τσάι της κάνναβης ως θεραπεία για διάφορες ασθένειες, μεταξύ των οποία ήταν και η ουρική αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί και η ελονοσία.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”Ινδία” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Το 2000 – 1400 π.Χ. εντοπίζεται μια πολύ ισχυρή σύνδεση μεταξύ της Ινδίας και της κάνναβης. Τόσο ιατρικά, όσο και θρησκευτικά, πνευματικά και για αναψυχή. Στην Ινδία, η κάνναβη αναμειγνύεται με ειδικά ποτά, τα οποία χρησίμευαν από την απλή απόλαυση, μέχρι και για ιατρικούς σκοπούς.

Το πιο δημοφιλές από αυτά τα ειδικά ποτά, ονομάζεται bhang και αποτελούσε ένα μείγμα από τα μπουμπούκια και τα φύλλα της κάνναβης, μαζί με γάλα, γκι και μπαχαρικά. Οι αρχαίοι Ινδοί συγγραφείς αναφέρονταν στο bhang ως ένας από τους 5 βασιλιάδες των βοτάνων, που απαλλάσσουν από το άγχος.

Στην συνέχεια, καθώς το συγκεκριμένο ποτό έγινε πιο διαδεδομένο, υποστηρίχθηκε ότι είχε την ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και μπορούσε να βελτιώσει την ‘πνευματική εξουσία’.[/icon_timeline_item][/icon_timeline]

[ultimate_heading main_heading=”H χρυσή εποχή της κάνναβης” main_heading_color=”#ffffff” main_heading_style=”font-weight:bold;” main_heading_font_size=”desktop:34px;”][/ultimate_heading][icon_timeline timeline_line_style=”dashed” time_block_bg_color=”#ffffff” time_sep_bg_color=”#2d651e”][icon_timeline_item time_title=”1842 μ.Χ” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Η κάνναβη συστήνεται ξανά στην βρετανική ιατρική από τον William O’Shaughnessy, έναν διάσημο Ιρλανδό γιατρό. Η δημοτικότητά της κάνναβης μεγάλωσε στη Βρετανία και τις αποικίες της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Ακόμα και η Βασίλισσα Βικτώρια την χρησιμοποιούσε όπως αποδείχθηκε, για να ανακουφιστεί από τους πόνους της περιόδου.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”1850 μ.Χ.” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Η κάνναβη καταχωρήθηκε στην λίστα φαρμακοποιίας των Η.Π.Α το 1850 και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1942. Χορηγούνταν για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών και παθήσεων, μεταξύ των οποίων ήταν:

  • Η χολέρα
  • Η λύσσα
  • Ο τύφος
  • Η δυσεντερία
  • Η παραφροσύνη

[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”1890 μ.Χ.” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Η δημοτικότητα της κάνναβης άρχισε να μειώνεται σταδιακά στις Ηνωμένες Πολιτείες από την δεκαετία του 1890, καθώς το βαμβάκι έγινε η κύρια καλλιέργεια, αντικαθιστώντας την κάνναβη.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”1906 μ.Χ.” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Τον Ιούνιο του 1906, ο Νόμος Τροφίμων και Ναρκωτικών, γνωστός στην ιστορία ως ‘Νόμος Wiley’, απαιτούσε την αναγραφή των φαρμάκων που περιείχαν κάνναβη, στην ετικέτα τους. Παρότι η κάνναβη έκανε ένα μικρό comeback την δεκαετία του 1920, είχε αρχίσει να κάνει εχθρούς σε ολόκληρη την χώρα, λόγω της επικείμενης απαγόρευσής της. Και κάπως έτσι, ήταν η αρχή του τέλους της.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”19ος αιώνας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, η κάνναβη είχε επικρατήσει στην Δύση, καθώς ένας Γάλλος γιατρός, ο Jacques-Joseph Moreau, διαπίστωσε ότι το φυτό βοηθούσε στην αϋπνία, στους πονοκεφάλους και στην όρεξη.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”20ος αιώνας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Παρότι η κάνναβη άργησε να θριαμβεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την ακρίβεια, έκανε το μεγάλο της ‘μπαμ’ τον 20ο αιώνα, εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται ως μια ιατρική θεραπεία από ορισμένους γιατρούς.[/icon_timeline_item][/icon_timeline]

[ultimate_heading main_heading=”Μαριχουάνα στοπ – Η απαγόρευση της κάνναβης” main_heading_color=”#161922″ main_heading_style=”font-weight:bold;” main_heading_font_size=”desktop:34px;”][/ultimate_heading][icon_timeline timeline_line_style=”dashed” time_block_bg_color=”#ffffff” time_sep_bg_color=”#2d651e”][icon_timeline_item time_title=”ΕΛΛΑΔΑ” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]Μεσαίωνας – Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια κάνναβης έχει ξεκινήσει από τον Μεσαίωνα και συνεχιζόταν και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, περιορίστηκε όμως εξαιτίας των αλλεπάλληλων πολέμων.

1875 μ.Χ. – Το 1875, ήταν η χρονιά που έγινε η πρώτη ουσιαστική και σοβαρή, οργανωμένη καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένη στα χρόνια που ακολούθησαν. Όμως από το 1915 – 1919, ο πόλεμος, ο ναυτικός αποκλεισμός και η ραγδαία αύξηση της τιμής των δημητριακών, έδωσαν τέλος στην συστηματική καλλιέργειά της.

1932 – 1936 μ.Χ. – Με την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η κλωστική κάνναβη αποτελούσε βασική γεωργική καλλιέργεια και υπήρξε προϊόν εξαγωγής έως το 1932. Το 1936, ήταν η χρονιά της απαγόρευσης της κάνναβης στην Ελλάδα, μετά από έντονες αμερικανικές πιέσεις.

1980 μ.Χ. – Αποτέλεσμα αυτής της απαγόρευσης ήταν τα ελληνικά κανναβουργεία να οδηγηθούν σταδιακά στην πτώχευση, με το τελευταίο κανναβουργείο να κλείνει στις αρχές του 1980, στην Κέρκυρα.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”ΑΜΕΡΙΚΗ” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]1930 μ.Χ. – Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο πόλεμος κατά της κάνναβης ξέσπασε το 1930. Αφορμή στάθηκε ο Harry Jacob Anslinger, Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ναρκωτικών, ο οποίος είχε κάνει σκοπό της ζωής του να απαγορεύσει την κάνναβη σε όλο το έθνος, επειδή υποτίθεται πως προκαλούσε παράνοια και εγκληματικότητα.[/icon_timeline_item][icon_timeline_item time_title=”ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ” icon_type=”selector” icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ icon_color=”#2d651e” icon_color_bg=”#f4f4f4″]1930 – 1937 μ.Χ. – Τα κρίσιμα χρόνια για την παγκόσμια απαγόρευση της κάνναβης, ήταν το διάστημα μεταξύ του 1930 – 1937. Η Αμερική υπήρξε πρωτοστάτης της απαγόρευσης, μιας και το πάθος για την κάνναβη εκεί, ήταν μεγάλο.[/icon_timeline_item][/icon_timeline]

[ultimate_heading main_heading=”Παγκόσμια ημέρα για την νομιμοποίηση της κάνναβης – Give Weed a Chance” main_heading_color=”#ffffff” sub_heading_color=”#ffffff” main_heading_style=”font-weight:bold;” main_heading_font_size=”desktop:34px;”]

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Νομιμοποίηση της Κάνναβης ξεκίνησε το 1999 από τις ΗΠΑ και πολύ σύντομα απέκτησε διεθνή χαρακτήρα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Μαΐου. Εμπνευστής της, υπήρξε ο Αμερικανός ακτιβιστής Ντάνα Μπίλ, ο οποίος ήταν από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, με σύνθημα «Θεραπεία και όχι Πόλεμοι για τα Ναρκωτικά».

Οι 25 χώρες και πόλεις του κόσμου, όπου η κάνναβη δεν θεωρείται ναρκωτικό:

[/ultimate_heading]

  • ΗΠΑ (H χρήση ιατρικής κάνναβης είναι νόμιμη σε 31 πολιτείες)
  • Βόρεια Κορέα
  • Εσθονία
  • Βραζιλία
  • Νεπάλ
  • Γερμανία
  • Μεξικό
  • Βέλγιο
  • Καναδάς
  • Ινδία
  • Περού
  • Τσεχία
  • Κροατία
  • Τζαμάικα
  • Εκουαδόρ
  • Αυστραλία
  • Πορτογαλία
  • Ουρουγουάη
  • Ισπανία
  • Ολλανδία
  • Χιλή
  • Κολομβία
  • Τσεχία
  • Ελβετία
  • Κόστα Ρίκα
[ultimate_heading main_heading=”Από το χθες στο σήμερα – Η πολυαναμενόμενη νομιμοποίηση της κάνναβης στην Ελλάδα” main_heading_color=”#161922″ main_heading_margin=”margin-bottom:20px;” main_heading_style=”font-weight:bold;” main_heading_font_size=”desktop:34px;” margin_design_tab_text=””][/ultimate_heading]

Η Ελλάδα, έναν περίπου αιώνα μετά την απαγόρευση της καλλιέργειας της κάνναβης, ανακαλύπτει και πάλι την χρησιμότητα της κλωστικής/βιομηχανικής κάνναβης.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2018, υπερψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, για καθαρά ιατρικούς σκοπούς.

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, νομιμοποιείται η εισαγωγή και χρήση φαρμακευτικής Κάνναβης στην Ελλάδα.

Αυτά είναι πραγματικά σπουδαία νέα και μια ανάσα ελπίδας, για όλους όσους δίνουν μια καθημερινή μάχη με σοβαρές ασθένειες και παθήσεις. Πολλοί είναι αυτοί που στο παρελθόν αναγκάζονταν να προμηθεύονται παράνομα σκευάσματα από το εξωτερικό ή να υπομένουν τις ισχυρές παρενέργειες των φαρμακευτικών αγωγών τους.

Πλέον όμως, μπορούν να προμηθεύονται νόμιμα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια εναλλακτική μορφή θεραπείας. Έτσι οι ασθενείς θα μπορέσουν επιτέλους, να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα μιας τεράστιας γκάμας ασθενειών και παθήσεων.

 

Κάπως έτσι λοιπόν, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται και επίσημα, στις χώρες όπου η χορήγηση ιατρικής κάνναβης σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη, είναι νόμιμη.