ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κάνναβη. Το παρεξηγημένο φυτό, που κρίθηκε απαγορευμένο στην χώρα μας, κοιτάζει προς το μέλλον.
Η κάνναβη είναι ένα θεραπευτικό βότανο που μπορεί να βρεθεί σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Χρησιμοποιείται ιατρικά από τα βάθη των αιώνων, ενώ υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν πως η χρήση της χρονολογείται μέχρι και 5 ή 6 χιλιάδες χρόνια πίσω.
Tόσο η κατοχή, όσο και η χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα, θεωρήθηκε απαγορευμένη από το 1936. Αυτή η απαγόρευση, συνέπεσε την ίδια χρονική περίοδο, που στην Αμερική, είχε ξεκινήσει μια ολόκληρη εκστρατεία εναντίον του φυτού, καθώς παρουσιαζόταν στο κοινό σαν κάτι που παρέσυρε στον θάνατο την νεολαία και χαρακτηριζόταν ως ένα σατανικό βότανο.
Η αλήθεια βέβαια δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μακριά από αυτό.
Διάταξη για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης
Συγκεκριμένα, με το Άρθρο 1 του Νόμου, εισάγεται μια εξαίρεση από την παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν. 4139/2013 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις», η οποία αφορά στις ποικιλίες κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) κάτω του 0,2%.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Νόμο 4523/2018 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 41/Α/7-3-2018, αποφασίστηκαν τα εξής:
«Κατ’ εξαίρεση εγκρίνεται ενιαία η παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) κάτω του 0,2 % καθώς και η εγκατάσταση και η λειτουργία μεταποιητικής μονάδας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, με αποκλειστικό σκοπό, είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.»
Με την εξαίρεση που θεσπίζεται από τον νόμο, δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, να παράγουν κάνναβη του είδους Cannabis Sativa L, η οποία έχει περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) κάτω του 0,2%, µε αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης για την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και τη διάθεση τους σε ασθενείς ή την εξαγωγή τους, για ιατρικούς και μόνο σκοπούς.
Ποια είναι τα οφέλη από την νομοθετική ρύθμιση
Τα οφέλη της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης είναι αρκετά και σημαντικά για την χώρα μας. Συγκεκριμένα:
- Οι ασθενείς της χώρας μας θα έχουν πρόσβαση στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, αφού έχουν αποδειχθεί οι θεραπευτικές της ιδιότητες σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και παθήσεων. Η πρόσβαση των σθενών στα τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης θα ακολουθεί τους κανόνες του κρατικού μονοπωλίου και τα σκευάσματα θα χορηγούνται με ιατρική δίγραμμη συνταγή υπό την ευθύνη του γιατρού
- Τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να καλλιεργούν ποικιλίες κάνναβης για την επεξεργασία των πρώτων υλών, με αποκλειστικό σκοπό, την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Έτσι φυσικά και νομικά πρόσωπα θα επενδύσουν στην εξασφάλιση τόσο του χώρου, όσο και στην δημιουργία εγκαταστάσεων καλλιέργειας και μεταποίησης
- Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αξιοποιώντας τα παραγωγικά πλεονεκτήματα του τόπου
- Μέσα από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, δημιουργούνται οικονομικά οφέλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και την μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης και έτσι η προσφορά υστερεί σημαντικά σε σχέση με την παγκόσμια ζήτηση
Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί πως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε την απόφαση να κάνει αυτό το μεγάλο βήμα και να εκσυγχρονίσει την νομοθεσία της, σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χρήση της ιατρικής κάνναβης αναγνωρίζεται σε περισσότερες από 14 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:
- Ισπανία
- Ιταλία
- Γερμανία
- Ολλανδία
- Αγγλία
- Γαλλία
- Φινλανδία
- Αυστρία
Οι πρώτες καλλιέργειες νόμιμης κλωστικής κάνναβης
Η καλλιέργεια της βιομηχανικής-κλωστικής κάνναβης κατέστη δυνατή στην χώρα μας το 2016, μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης για βιομηχανική χρήση με περιεκτικότητα στην τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μέχρι 0,2%.
Σήμερα, από κλωστική κάνναβη παράγονται:
- Ίνες για σχοινιά
- Υφαντά
- Σπάγκοι
Από την ξυλώδη μάζα του φυτού, μπορούν να παραχθούν:
- Μοριοσανίδες
- Υλικά μονώσεων και οικοδομικά υλικά
- Χαρτί
Οι σπόροι της κάνναβης αποτελούν την πρώτη ύλη για προϊόντα:
- Ελαίου
- Καλλυντικά
- Σαπούνια
- Ζωοτροφές
- Βερνίκια
- Τροφές ωδικών πτηνών (κανναβούρι)
Τι ισχύει στην περίπτωση της κανναβιδιόλης (CBD)
Τέλος αξίζει να αναφερθεί και η ουσία της κανναβιδιόλης, περισσότερο γνωστή ως CBD. Η κανναβιδιόλη έχει κερδίσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά του φυτού της κάνναβης.
Υπάρχουν εκατοντάδες τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, που αποδεικνύουν την τεράστια συμβολή της στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών και παθήσεων. Τόσο σωματικών, όσο και ψυχικών.
Η κανναβιδιόλη είναι μια ουσία απόλυτα νόμιμη στην χώρα μας. Συγκεκριμένα, η κανναβιδιόλη (CBD) δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών και από την στιγμή που δεν περιέχει την ουσία της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), σε ποσοστό άνω του νόμιμου 0,2%, είναι νόμιμη.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε πως η νομιμοποίηση της κάνναβης για φαρμακευτικούς και ιατρικούς σκοπούς, είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και ένα βήμα πιο κοντά στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα.
Το πιο σημαντικό όμως είναι, η ευκαιρία που δίνεται σε χιλιάδες ασθενείς, να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν νόμιμα την κάνναβη, προκειμένου να βρουν αποτελεσματική ανακούφιση απέναντι στα προβλήματα υγείας, με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι.