ΤΟ ΕΝΔΟΚΑΝΝΑΒΙΔΟΕΙΔΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στο σχολείο, σου μαθαίνουν ότι υπάρχουν 11 κύρια οργανικά συστήματα στο ανθρώπινο σώμα. Ας τα ξαναθυμηθούμε μαζί: Eίναι το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό, το ουροποιητικό, το αναπαραγωγικό, το δερματικό, το σκελετικό, το μυϊκό, το νευρικό, το ενδοκρινικό, το λεμφικό και το πεπτικό σύστημα. Όλα αυτά τα συστήματα, ουσιαστικά αποτελούν το ανθρώπινο σώμα.

Ήξερες όμως ότι ο οργανισμός σου έχει επίσης το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;

Ίσως δεν το γνωρίζεις καθόλου, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, αν δεν είσαι επιστήμονας ή αν δεν ασχολείσαι με την ιατρική κάνναβη, τότε είναι απίθανο να το έχεις ακούσει. Κι όμως, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα έχει χαρακτηριστεί ως ‘το σημαντικότερο φυσιολογικό σύστημα, που εμπλέκεται στη δημιουργία και τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας’.

Τι είναι λοιπόν ακριβώς το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;

 

Γνωρίζουμε για την ύπαρξη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος εδώ και περίπου 25 χρόνια. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’90 από τον L.A. Matsuda. Ο Δρ. Matsuda ήταν ο πρώτος που κατάφερε να περιγράψει τη δομή και την λειτουργία του κανναβινοειδούς υποδοχέα CB-1.

Οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η οποία είναι ένα από τα βασικά συστατικά της κάνναβης, επηρεάζει το σώμα. Αυτό που ανακάλυψαν στην προσπάθειά τους, ήταν ένα εξαιρετικά περίπλοκο δίκτυο υποδοχέων κανναβινοειδών, το οποίο υπάρχει σε κύτταρα τόσο του κεντρικού, όσο και του περιφερικού νευρικού συστήματος.

Από τότε, έχουν αναγνωριστεί και άλλοι υποδοχείς κανναβινοειδών, συμπεριλαμβανομένου του υποδοχέα κανναβινοειδών τύπου 2 (CB-2), ο οποίος βρίσκεται κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα (γαστρεντερικό σωλήνα) και σε πολλά από τα κύρια όργανα του σώματος.

Αυτοί οι υποδοχείς όμως ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας.

Η ανακάλυψη των CB-1 και CB-2, οδήγησε σε ένα κυνήγι για τα κανναβινοειδή που παράγει φυσικά το σώμα μας και ονομάζονται ενδοκανναβινοειδή και αλληλεπιδρούν με αυτούς τους υποδοχείς.

Άλλωστε, σκέψου το λίγο. Γιατί το σώμα μας να έχει υποδοχείς κανναβινοειδών, εάν δεν υπήρχαν φυσικά κανναβινοειδή που θα συνδέονταν μαζί τους;

Το πρώτο ενδοκανναβινοειδές που ανακαλύφθηκε ονομάζεται Ανανδαμίδη. Η Ανανδαμίδη αλληλεπιδρά και με τους 2 υποδοχείς, CB-1 και CB-2, διαμορφώνοντας τόσο το κεντρικό, όσο και το περιφερικό νευρικό σύστημα, αντίστοιχα. Η δραστηριότητα στο περιφερικό νευρικό σύστημα, ρυθμίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι ακριβώς κάνει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα;

 

Αυτό που γνωρίζουμε, είναι πως το ενδοκανναβινοειδές σύστημα, βοηθά στην τελειοποίηση των περισσότερων ζωτικών φυσιολογικών λειτουργιών. Επηρεάζει πρακτικά τα πάντα, μεταξύ των οποίων:

  • Τον ύπνο
  • Την όρεξη
  • Την διάθεση
  • Τον πόνο
  • Την φλεγμονή
  • Την μνήμη
  • Την αναπαραγωγή

Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα συμβάλλει στην ρύθμιση της ομοιόστασης, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις εσωτερικές του συνθήκες, χωρίς να επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες (πχ. Θερμοκρασία, pH). Παράλληλα όμως, εξασφαλίζει ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν σε απόλυτο συντονισμό μεταξύ τους.

[ultimate_heading main_heading=”4 Facts για το ενδοκανναβινοειδές σύστημα” main_heading_color=”#161922″][/ultimate_heading]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ title=”Όλα τα ζώα έχουν ενδοκανναβινοειδές σύστημα” pos=”square_box”]Ως ανθρώπινα όντα, έχουμε έμφυτα την τάση να θέλουμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας ξεχωριστούς. Όσον αφορά όμως στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα, δεν είμαστε καθόλου ξεχωριστοί. Όχι μόνο εμείς, αλλά και όλα τα σπονδυλωτά και τα ασπόνδυλα ζώα, διαθέτουν φυσικά ενδοκανναβινοειδές σύστημα.[/bsf-info-box]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ title=”Οι ενδοκανναβινοειδείς υποδοχείς είναι οι πιο άφθονοι νευροδιαμορφωτικοί υποδοχείς στο σώμα” pos=”square_box”]Ο συνολικός αριθμός υποδοχέων ενδοκανναβινοειδών στο σώμα πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος από όλους τους άλλους νευροδιαμορφωτικούς υποδοχείς που βρίσκονται στο σώμα συνδυαστικά, ακόμα κι αν συμπεριλάβουμε τους υποδοχείς για τους νευροδιαβιβαστές, σεροτονίνη και ντοπαμίνη.

Μόνο η Ανανδαμίδη έχει τους περισσότερους υποδοχείς στον εγκέφαλο και παίζει κρίσιμο ρόλο στην διατήρηση ενός υγιούς κεντρικού νευρικού συστήματος.[/bsf-info-box]

[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ title=”Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παίζει ρόλο σε πολλές ασθένειες και παθήσεις” pos=”square_box”]Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, το ενδοκανναβινοειδές σύστημα βοηθάει στην επίτευξη της εσωτερικής ισορροπίας. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αλλαγές στη δραστηριότητα του ενδοκανναβινοειδούς, σε πολλές ασθένειες. Από τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, ως την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον καρκίνο, τα πάντα έχουν δείξει σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών στον οργανισμό.[/bsf-info-box]
[bsf-info-box icon=”Defaults-check” icon_size=”32″ title=”Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα εξηγεί γιατί τα κανναβινοειδή στην κάνναβη έχουν θεραπευτικά αποτελέσματα” pos=”square_box”]Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι πως η κάνναβη χρησιμοποιείται θεραπευτικά από τα βάθη των αιώνων. Χιλιάδες χρόνια πριν, την χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες, όπως η επιληψία, οι πονοκέφαλοι, η αρθρίτιδα, ο πόνος, η κατάθλιψη και η ναυτία. Μπορεί να μην γνώριζαν τι ήταν αυτό που έκανε αποτελεσματική την κάνναβη, αλλά η εμπειρία τους είχε αποδείξει την αποτελεσματικότητά της.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μικρές δόσεις φυσικών κανναβινοειδών βοηθούν στην υποστήριξη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και ενισχύουν την λειτουργία του. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μικρές, τακτικές δόσεις από κανναβινοειδή, έχουν την ικανότητα να λειτουργήσουν ως φυσικό τονωτικό, για το πιο σημαντικό θεραπευτικό μας σύστημα.[/bsf-info-box]

Μήπως μετά από όλα αυτά έχεις λίγο μεγαλύτερη περιέργεια να δοκιμάσεις τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης;